Βρίσκεστε εδώ: ΑρχικήΆλλες Αγγειακές ΠαθήσειςΑγγειοδυσπλασίες

Σχετικά Videos

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Με τον ορισμό αγγειοδυσπλασίες, ονομάζονται οι παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων και του λεμφικού συστήματος, μη εκφυλιστικού ή φλεγμονώδους χαρακτήρα που παρουσιάζουν διαταραχές στην δομή τους, εξαιτίας ανωμαλιών κατά την εμβρυική ανάπτυξη. Το αίτιο παραμένει άγνωστο.

Ανάλογα με το σύστημα που προσβάλλουν διακρίνονται σε δυσπλασίες των αρτηριών(απλασία, υποπλασία, στένωση, ινομυική δυσπλασία, υπερπλασία, αρτηριομεγαλία ή ανεύρυσμα), των φλεβών(απλασία φλεβών, βαλβίδων, υποπλασία φλεβών, βαλβίδων, εκτασία, ανεύρυσμα, φλεβικό αιμαγγείωμα, αιμαγγειωμάτωση), των λεμφαγγείων(απλασία, υποπλασία, εκτασία, λεμφαγγείωμα) των τριχοειδών(αιμαγγείωση, τελαγγειεκτασία) καθώς και σε συγγενείς αρτηριο-φλεβικές επικοινωνίες. Οι τελευταίες χαρακτηρίζονται ως παθολογικές επικοινωνίες μεταξύ μιας αρτηρίας και μιας φλέβας χωρίς την παρεμβολή τριχοειδικού δικτύου, η λειτουργία των οποίων εξαρτάται από τοπικές αιμοδυναμικές συνθήκες.

Η κλινική τους εικόνα παρουσιάζει θερμό δέρμα, παρουσία ροίζου, κιρσών, υπερτροφία, δερματικών αλλοιώσεων καθώς και συστολο-διαστολικό φύσημα.

Η διάγνωση τους γίνεται με την βοήθεια της υπερηχογραφίας, πληθυσμογραφίας, την μέτρηση του δείκτη πίεσης, θερμοαραίωσης, ραδιοισοτόπων και αγγειογραφίας.

Οι επιπλοκές που μπορούν να εμφανισθούν χωρίζονται σε 2 κατηγορίες τις τοπικές και τις γενικές επιπλοκές. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε την παρουσία ισχαιμίας οφειλόμενη στην υποκλοπή αίματος από τις αρτηρίες, την παρουσία στάσης και κιρσών από τις φλέβες καθώς και αρτηριακά ή φλεβικά έλκη. Στην δεύτερη κατηγορία των γενικών επιπλοκών παρατηρείται αύξηση της ταχύτητας του αίματος με ταυτόχρονη αύξηση του κατά λεπτού όγκου αίματος, καρδιακή ανεπάρκεια, ανεύρυσμα και ενδοκαρδίτιδα.

klippel-trenaunayΣε σπάνιες περιπτώσεις έχουμε κλινικά σύνδρομα όπως το Σ. Κlippel-Trenaunay με παρουσία κιρσών, αιμαγγειώματα, υπερτροφία ή το Σ. F.PWeber που παρουσιάζει α-φ επικοινωνία, κιρσούς καθώς και υπερτροφία. Η θεραπεία του Σ. Klippel-Trenaunay είναι συντηρητική (ελαστικές κάλτσες, επαγγελματικός προσανατολισμός, ρύθμιση σωματικού βάρους, κατάλληλα υποδήματα). Σπάνια εφαρμόζεται σκληροθεραπεία ή χειρουργική αφαίρεση κιρσών. Όταν έχουμε α-φ επικοινωνία η θεραπεία της είναι χειρουργική για την αποφυγή ρήξης του ανευρύσματος ή την δημιουργία καρδιακής ανεπάρκειας. Η προσπάθεια μας είναι να απολινώσουμε τους κλάδους της αρτηρίας ή να αφαιρέσουμε την επικοινωνία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να εμβολίσουμε και στην συνέχεια να ακολουθήσει το χειρουργείο ή να τοποθετήσουμε επικαλυμμένα stent για να αποκλείσουμε την επικοινωνία.  

Αγγειακές Παθήσεις

Ακολουθήστε μας...

demo