Βρίσκεστε εδώ: ΑρχικήΆλλες Αγγειακές ΠαθήσειςΝόσος του Buerger

Σχετικά Videos

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

2Γάγγραινα-δαχτύλων-σε-ασθενή-με-νόσο-του-ΒuergerΕίναι μια φλεγμονώδης αγγειίτιδα που προσβάλλει νεαρούς καπνιστές με ευαίσθητη ψυχοσύνθεση. Εμφανίζει παροξυσμικό χαρακτήρα. Η αιτία που την προκαλεί είναι άγνωστη, ενώ έχουν ενοχοποιηθεί εκτός του ανοσοποιητικού συστήματος, διάφοροι παράγοντες όπως ο ιός της ηπατίτιδας Β και οι ρικέτσιες. Παρατηρείται αύξηση των κυκλοφορούντων ανοσοσυμπλεγμάτων IgGκαι ΙgM, του παράγοντα C4 του συμπληρώματος, της αντιελαστίνης καθώς και αντισωμάτων ενάντια στον οργανισμό. Προσβάλλονται συνήθως μικρού και μέσου μεγέθους αρτηρίες στην περιφέρεια ενώ η αορτή και οι λαγόνιες αρτηρίες πιο σπάνια. Τα άνω άκρα προσβάλλονται συχνά

Αρχικά η αρτηρία είναι διατεταμένη και αποφραγμένη, λόγω της παρουσίας θρόμβου στο εσωτερικό της. Το τοίχωμα της είναι οιδηματώδες και διηθημένο από φλεγμονώδη κύτταρα. Αργότερα η αρτηρία συσπάται και εμφανίζεται σκληρή σαν κορδόνι. Εμφανίζει επανασηραγγοποίηση του θρόμβου με πάχυνση του τοιχώματος της αρτηρίας. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η επικείμενη φλέβα.

Η κλινική εικόνα παρουσιάζει ψυχρότητα, παραισθησία, διαλείπουσα χωλότητα, άλγος αναπαύσεως, δερματικές αλλοιώσεις στον άκρο πόδα ή και την γαστροκνημία. Μπορεί να παρουσιασθεί εξέλκωση και γάγγραινα με συνοδό φλεγμονή και έντονο πόνο. Υποτροπιάζουσα επιπολής θρομβοφλεβίτιδα παρουσιάζεται τόσο στα άνω όσο και τα κάτω άκρα.

Η διάγννωση τίθεται από το ιστορικό του ασθενούς, την ηλικία, το φύλο, την περιφερική εντόπιση της νόσου, την ύπαρξη μεταναστευτικής θρομφοφλεβίτιδας. Η μέτρηση του δείκτη πίεσης στα κάτω άκρα, η δαχτυλική πληθυσμογραφία καθώς και η αρτηριογραφία βοηθούν στο να τεθεί διάγνωση.

Η θεραπεία αποτελείται από την διακοπή του καπνίσματος, την χρήση αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων (χορήγηση προσταγλανδινών) και την χορήγηση υπερβαρικού οξυγόνου. Η χειρουργική θεραπεία βοηθάει στον χειρουργικό καθαρισμό μαζί με την χορήγηση αντιβιοτικών, την οσφυική συμπαθεκτομή όταν υπάρχουν τροφικές αλλοιώσεις, την δημιουργία παρακάμψεων(bypass). 

Αγγειακές Παθήσεις

Ακολουθήστε μας...

demo