Βρίσκεστε εδώ: ΑρχικήΦλεβικές ΠαθήσειςΚιρσοί και Laser

Σχετικά Videos

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Mάθε τα πάντα για τα Laser

 

To φλεβικό δίκτυο των ποδιών μας.

  Οι φλέβες μας αποτελούν μέρος του δικτύου των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρει οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά αλλά και τα απορρίμματα των μεταβολικών μας διεργασιών. Οι φλέβες μεταφέρουν πίσω στην καρδιά το αίμα που διοχετεύεται μέσω των αρτηριών στα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Σε αυτή τη διεργασία το φλεβικό δίκτυο επιφορτίζεται με περισσότερο από το 80% του συνολικού αιματικού όγκου και το αρτηριακό δίκτυο περίπου το 15%.

  Για να επιστρέψει το αίμα στην καρδιά, αντισταθμίζοντας τη δύναμη της βαρύτητας, το φλεβικό δίκτυο των ποδιών μας υποστηρίζεται από τη μυϊκή αντλία στο γαστροκνήμιο και από τις βαλβίδες των φλεβών οι οποίες λειτουργούν ως πτερύγια που επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς την καρδιά και αποτρέπουν τη ροή του αίματος προς τα πόδια. Εάν οι βαλβίδες δεν λειτουργούν σωστά, το αίμα ρέει προς τα πόδια και συγκεκριμένα στις φλέβες που λόγω της αυξημένης πίεσης διαστέλλονται, επιμηκύνονται και σχηματίζουν κιρσούς. Αυτή η δυσλειτουργία των φλεβών αναφέρεται  ως κιρσοί, ή χρόνια  φλεβική ανεπάρκεια. Περίπου το 40% των γυναικών και το 20% των ανδρών υποφέρουν από συμπτώματα χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν πόνο, βάρος, κάψιμο, κράμπες, ελαφρύ πρήξιμο, κνησμό ενώ τα πόδια τους τείνουν να εμφανίσουν κιρσούς και ευρυαγγείες. Καθώς η φλεβική ανεπάρκεια είναι εξελικτική νόσος, εάν δε διαγνωσθεί και θεραπευτεί εγκαίρως οδηγεί σε αποχρωματισμούς του δέρματος και φλεβικά έλκη (ανοιχτές πληγές).

Ασθένειες των φλεβών- παράγοντες που συντελούν στη φλεβική ανεπάρκεια- διάγνωση της φλεβικής νόσου.

 

(βλέπε αναλυτικά στην ενότητα φλεβικές παθήσεις)

            Επιλογές θεραπείας των κιρσών

 

  Οι κιρσοί συχνά θεραπεύονται για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο η θεραπεία τους συνίσταται κυρίως για ιατρικούς λόγους καθώς οι επιπλοκές μπορεί να είναι βαριές αν η πάθηση δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως. Ανάλογα με τη μορφολογία και τη βαρύτητα της πάθησης, η θεραπεία ενδέχεται να περιλαμβάνει συντηρητική αγωγή (άσκηση, χρήση ελαστικών καλτσών), τη χειρουργική εξαίρεση της φλέβας από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο ή το κλείσιμο της με τη χρήση ενδοφλέβιων τεχνικών.

   Η συμπιεστική μέθοδος αποτελεί βασική θεραπεία για τις νόσους των φλεβών και επιδιώκει τη μείωση του εύρους της φλέβας με την εφαρμογή εξωτερικής πίεσης. Παρ ότι η μέθοδος της συμπίεσης μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου όταν η ανεπάρκεια στη μείζονα ή στην ελάσσονα σαφηνή φλέβα είναι προχωρημένη τότε κάποια χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη για την αποφυγή βαρύτερων επιπλοκών.

►  Η χειρουργική εξαίρεση της νοσούσας φλέβας από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο, μπορεί να πραγματοποιηθεί με απολίνωση (αποσύνδεση) ή με σαφηνεκτομή (stripping).

►  Hενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 1999 ως μια σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία των φλεβικών κιρσών, εναλλακτική της χειρουργικής. Αντί για τη χειρουργική αφαίρεση εισάγεται στη πάσχουσα φλέβα μετά από παρακέντηση μια πολύ λεπτη ίνα που απελευθερώνει ενέργεια laser προξενώντας συρρίκνωση των τοιχωμάτων και οριστικό κλείσιμο της φλέβας. Η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.

►  Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες πραγματοποιείται με τη χρήση ενός καθετήρα ραδιοκυμάτων, ο οποίος εκπέμπει θερμότητα επιδιώκοντας τη σύγκλιση του εσωτερικού φλεβικού τοιχώματος. Παρά τα πλεονεκτήματα της αναίμακτης θεραπείας η χρήση των ραδιοκυμάτων έχει ουσιώδεις αντενδείξεις(σε μεγάλη διάμετρο επιφανειακές και κνημιαίες φλέβες, σε ασθενείς με βηματοδότη ή εμφυτευμένο απινιδωτή κ.ά) με αποτέλεσμα η εν λόγω θεραπεία να είναι σαφώς πιο περιορισμένη σε σχέση με το laser.  

►  H σκληροθεραπεία είναι μια ενδοφλεβική τεχνική θεραπείας που περιλαμβάνει την έγχυση χημικών ουσιών στη φλέβα υπό τη μορφή αφρού, προξενώντας φλεγμονή. Όταν η φλεγμονή υποχωρήσει, η φλέβα σκληρύνεται και οι κιρσοί επουλώνονται.

Αγγειακές Παθήσεις

Ακολουθήστε μας...

demo